Bunad

Vi syr og gjør omsøm på alle frigitte bunader i Norge.

Vi er godkjent forhandler av Østfoldbunaden Løkendrakten og Smaalenenes Mannsbunad

For å sikre godt håndverk og riktige materialer i bunadene sine har Østfold Bygdekvinnelag inngått avtaler om produksjon og salg både av bunadsølv og selve bunadene.

Løkenbunad – sort Foto: Østfold bygdekvinnelag
Løkenbunaden til dame og jente og Smaalenenes Mannsbunad Foto: Østfold bygdekvinnelag
Smaalenenes Mannsbunad – med jakka på skuldern Foto: Østfold bygdekvinnelag

“Bruk våre godkjente forhandlere!”

Østfold Bygdekvinnelag

Østfold Bygdekvinnelag har utarbeidet to bunader, Østfoldbunaden Løkendrakten i 1949 og Smaalenenes Mannsbunad i 2011.

Historien om Løkendrakten

Den er tegnet og utarbeidet av arkitekt Halvdan Arneberg, tidligere overlærer ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo etter ønske fra og i samarbeid med Østfold Bondekvinnelag (nå Bygdekvinnelag).

Bunaden er inspirert av typisk malte elementer i rosemalerier fra Østfold. Et skap på Løken i Trøgstad hadde disse rosene og ornamenter som vi finner på bunaden. Bunaden ble presentert ferdig i 1949.

Sølvet

Smykkene til bunaden er også tegnet av Halvdan Arneberg, og var ferdig i 1952. De består av ei rund sølje med heng, ei halssprette som kan være med eller uten heng, hekter til livet, spenne til belte, jakke og kep, mansjettknapper og skospenner. Alt lages i forgylt sølv, og mønsteret er inspirert av de samme blomstermønstrene som bunaden for øvrig. Veskelåsen er i messing. Det er i seinere tid også lagd to ulike par øredobber, sølvbelte og ring i samme stil som det øvrige sølvet. Produsent er Sigmund Espeland AS etter avtale med Østfold Bygdekvinnelag. Sølvet bærer initialene ØBK og er i forgylt sølv.

Smaalenenes Mannsbunad

Østfoldbunaden Smaalenenes Mannsbunad er en empireinspirert drakt. Det var etter all sannsynlighet slik menn i Smaalenene iførte seg stasklær i tiden rundt 1820.

I dansktiden og helt fram til 1918 het Østfold fylke Smaalenenes amt. Bunaden er rekonstruert etter plagg som var i bruk fra ca 1820 og en del år framover. Derfor falt det helt naturlig å kalle den nye bunaden for Smaalenenes Mannsbunad. Bunaden ble presentert ferdig i

Sølvet

Knappesølje og mansjettknapper i sølv er en rekonstruksjon, utarbeidet etter modell ved Borgarsyssel Museum, gitt av gullsmed Kjell Borgen. Herresølvet bærer initialene ØBK og knappene er i messing. Produsent er Sigmund Espeland AS etter avtale med Østfold Bygdekvinnelag.

Kilder

Bunad i Østfold

SNL – Sølvet